Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

© luonnonvalo.fi / Isla Rasinkangas© luonnonvalo.fi / Isla Rasinkangas

© marcusgrunewald.de© marcusgrunewald.de

© luonnonvalo.fi / Isla Rasinkangas© luonnonvalo.fi / Isla Rasinkangas

Minun polkuni

Vasta aikuisiällä olen alkanut ymmärtää, mistä olen kotoisin, ja mistä olen kasvanut. Sosiaalisen ympäristön lisäksi lapsuuden lähimetsät, -järvet ja -kalliot ovat kasvattaneet minut. Kokemukset, joita sain lukemattomista seikkailuista lähiluonnossa piirsivät vahvan jäljen tiedostamattomaan mieleeni. Kasvaessani sosiaalinen ja kulttuurinen maailma alkoi kuitenkin ottaa yhä tiukempaa otetta minusta kuten muistakin, ja vähitellen unohdin, mistä olen tullut.

Opiskeluvuosina luontosuhteeni alkoi vaellusharrastuksen alettua syventyä uudelleen, ja lapsuudessa kylvetyt luontosuhteen siemenet alkoivat vihdoin itää. Samaan aikaan luin paljon maailman sekä ihmiskunnan mennyttä, nykyistä ja tulevaa tilaa pohdiskelevaa kirjallisuutta. Vuosi vuodelta ympärillämme oleva luontoa ja ihmisiä vahingoittava kulttuuri alkoi näyttää järjettömämmältä, kunnes en voinut enää pitää silmiäni kiinni ja pysyä toimettomana. Maailmankuvani oli murroksessa.

Pitkällisen itsetutkiskelun ja  luonnossa vietetyn ajan ansiosta elämääni alkoi vähitellen tulla uudenlaista merkityksen tunnetta. Suoritin yliopisto-opintoni loppuun, mutta valmistuessani olin samalla valmis tuomaan maailmaan sen, mitä minun oli alun alkaenkin pitänyt sinne tuoda. Omasta luonnostani olin viimein löytänyt paikkani, tarkoitukseni ja iloni.

Aloitin erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon valmistavat opinnot Kurun metsäoppilaitoksen kansainvälisessä International Wilderness Guide -ohjelmassa. Kymmenkuukautisen koulutuksen aikana vaelsimme Vienan Karjalan laulumailla syksyllä, hiihdimme Kainuun hangilla sydäntalvella, taivalsimme yksin Hammastunturin lumisessa erämaassa, meloimme kuohuvia virtoja Keski-Suomessa ja tarkkailimme lintuja sekä kasveja Saaristomeren kansallispuistossa. Pidempien retkien lisäksi koulutukseen sisältyi aimo annos oppia mm. perinteisistä erätaidoista, luonnontuntemuksesta, käsitöistä, retkiruuasta ja retkien järjestämisestä sekä niiden turvallisuudesta.

Teollista elämänmuotoa tutkiessani olen alkanut kiinnittää yhä enemmän huomiota omiin juuriini. Meidän ei välttämättä tarvitse omaksua itsellemme eksoottisia henkisiä perinteitä vallalla olevan kulttuurin materialistisuuden ja kaupallisuuden vastapainoksi. Sen sijaan voimme elvyttää omaa muinaista perintöämme ja löytää sitä kautta paikan, jatkuvuuden ja tasapainon tunnetta, sillä esivanhempiemme kulttuuri oli aikojen saatossa kehittynyt vastaamaan juuri meidän pohjoisen luontomme haasteisiin. Tätä tutkimustyötä jatkan kirjallisuuden ja oman kokemusmaailmani avulla sekä opiskelemalla Johannes Setälä -keskuksessa kalevalaisen hengenperinnön ja luontomeditaation opettajaksi.

 

Pätevyyteni

  • Erä- ja luonto-opas, International Wilderness Guide Program, Tampereen seudun ammattiopisto, Kurun metsäoppilaitos
  • Luontoyhteysohjaaja
  • SPR:n Ensiapu 1 ja 2 -kurssit
  • Matkailualan turvallisuuspassi
  • Hygieniapassi
  • Euro Paddle Pass 2 (melonnan 2. taitotaso)
  • Metsästäjätutkinto
  • Oikeustieteen maisteri, Turun yliopisto