Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kirjoituksia

Tältä sivulta voit lukea kirjoittamiani artikkeleita. Voit kommentoida kirjoituksia ja osallistua keskusteluihin Facebook-sivuillani.

Kirjoitan tällä hetkellä kolumnistina Suur-Jyväskylän lehteen.

Olen myös Elonkehä-lehden toinen päätoimittaja.Lehden tarkoituksena on edistää syväekologista tietoisuutta, elämää suojelevaa kulttuuria ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa ja elämänmuotoa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua kestämättömästä kulutus- ja talouskasvuyhteiskunnasta, sen arvoista, ilmiöistä, rakenteesta ja seurauksista. Elonkehään voit tutustua ja sen tilata osoitteesta www.elonkeha.com.

 

Ei paljon järki päättäjiä pakota (Suur-Jyväskylän lehti 6.9.2017)

6.9.2017

Voisi kuvitella, että yhteiskuntaamme ohjaavan päätöksenteon taustalla on tieteellinen maailmankuva, joka perustuu järjelle. Kun maailman menoa tarkemmin seuraa, tämä paljastuu kuitenkin harhaksi. Viime vuosina on käynyt selväksi, että yhteiskunnassamme vannotaan tieteen nimiin vain, jos se tukee rajattoman talouskasvun ja teknisen kehityksen ideologiaa. Lue loput.

 

Missä aikuiset ovat? (Suur-Jyväskylän lehti 23.8.2017)

28.8.2017

Olin kerran teini-ikäisenä tulossa tilausajobussilla hevikeikalta kotiin. Lähelläni istui nainen kouluikäisen poikansa kanssa. Heidän takanaan ollut humalainen mies ahdisteli naista kaikkien nähden. Bussi oli täynnä täysi-ikäisiä miehiä, joista kukaan ei puuttunut tilanteeseen. Lopulta keräsin 16-vuotiaan rohkeuteni ja pyysin ääliötä jättämään naisen rauhaan. Tätä muistellessani ihmettelen, missä aikuiset olivat. Lue loput.

 

Yhteinen asia (Suur-Jyväskylän lehti 5.7.2017)

5.7.2017

Kulutuskulttuurissa yksittäisen kuluttajan tekemät valinnat ovat suorastaan pyhä asia, johon kenenkään ei ole suotavaa puuttua. Ajattelemme, että kun on itse rahansa ansainnut, on vapaa käyttämään ne, miten haluaa. Näin ollen on ehdottomasti jokaisen oma asia ostaa ja kuluttaa mielihalujensa mukaan. Onko näin? Lue loput.

 

Maa kutsuu (Suur-Jyväskylän lehti 7.6.2017)

14.6.2017

Teollisen kulttuurin ihmisillä vaikuttaisi jälleen olevan voimakas pyrkimys avaruuteen. Mediassa on tämän tästä juttuja Marsiin menemisestä ja jopa sen pysyvästä asuttamisesta. En kuitenkaan ole vielä löytänyt järkevää vastausta erääseen minua askarruttavaan kysymykseen: miksi sinne on päästävä? Lue loput.

 

Tarinoita ihmisestä (Suur-Jyväskylän lehti 3.5.2017)

3.5.2017

Tarinat olemassaolostamme ovat todellisuuskäsityksemme perusta. Ne ovat kulttuurin syvintä kerrosta, ja ne määrittävät kulttuurin suunnan kuin veneen peräsin. Nämä tarinat palvelevat tarkoitustaan, jos ne mahdollistavat kulttuurin pitkän aikavälin selviytymisen. Tilanne on toinen, jos ne ohjaavat sitä kestämättömään elämäntapaan. Lue loput.

 

Sahaammeko omaa oksaamme? (Suur-Jyväskylän lehti 5.4.2017)

5.4.2017

Uutisia lukiessa törmää tämän tästä tutkimuksiin siitä, kuinka luontoympäristö edistää ihmisten terveyttä. Luonnon terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta millaisia vaikutuksia on elämäntavalla, joka tuhoaa ja köyhdyttää luontoa ympäriltämme? Lue loput.

 

Kenen ääni kuuluu kaupungin kaduilla? (Suur-Jyväskylän lehti 1.3.2017)

1.3.2017

Läpitunkeva ulkomainonta on saanut minut pohtimaan, kenellä on oikeus käyttää julkista tilaa viestintään ja millaisin tarkoitusperin, ja kuinka yksipuolinen, kulutukseen kannustava viesti vaikuttaa ajatteluumme. Lue loput.

 

Ihminen, tekniikan renki (Suur-Jyväskylän lehti 1.2.2017)

1.2.2017

Vanha sananparsi ”tuli on hyvä renki mutta huono isäntä” on nykyään merkityksellisempi kuin arvaammekaan. Tulihan on pohjimmiltaan tekniikkaa, ja kun tarkastelemme tekniikan osuutta ihmiskunnan viime vuosisatojen kehityksessä, huomaamme joutuneemme vaarallisen isännän valtaan. Lue loput.

 

Unohtunut syntytieto (Suur-Jyväskylän lehti 4.1.2017)

4.1.2017

Kalevalaisessa perinteessämme on mielenkiintoinen käsite, synnyt. Syntytiedolla tarkoitetaan ajattelua, jossa jonkin asian alkuperä tunnetaan mahdollisimman tarkasti sen syvimpiä juuria myöten.

Kun elämäntapa perustui vuodenkiertoon ja luonnonantimiin, resurssien rajallisuus sekä paikallisen luonnon ja ihmisten välinen kohtalonyhteys olivat itsestäänselviä asioita. Perustarpeet, kuten ruoka ja vaatetus, hankittiin omavaraisesti, joten elämäntavan perusta oli yhteisön ymmärrettävissä. Tunnemmeko oman elämäntapamme synnyt? Lue loput.

 

Nykyajan mytologinen selitys: Elämä ja Kone myyttisinä voimina

11.10.2016

Maailmassamme vaikuttaa kaksi toisilleen vastakkaista myyttistä voimaa: Elämä ja Kone. Elämä on toisin sanoen maapallon biosfääri, elonkehä. Kone puolestaan on ihmisen myötävaikutuksella ja Elämän kustannuksella alati kehittyvä ja kasvava teknosfääri eli rakennettu ja tekninen eloton ympäristö. Lue loput.

 

Omilla poluilla -  Haastattelu Laukaa-Konnevedessä

1.9.

Jussi Miettinen

Laukaan Saraakalliolla seisoo partasuinen mies villakangastakissaan. Vihreä retroreppu selässään hän katselee järvenselkää pitkin Tarvaalan suuntaan. Tuota reittiä pitkin Saraakallion kalliomaalausten tekijätkin ovat ruuhillaan lipuneet tuhansia vuosia sitten.

Lue koko juttu.

 

 

Mythology, Community, and Lifestyle

9.8.2016

This article will answer the following four questions:

  1. What is mythology as a cultural phenomenon?
  2. What is the function of mythology and why every culture needs a functioning mythology to be sustainable?
  3. What kind of mythic stories do we currently have in our global culture?
  4. What kind of mythology do we need in order to be sustainable.

Read more.

 

Ihmiskunta elää murrosikään pysähtyneessä kulttuurissa

26.7.2016

Vallitsevassa maailmankuvassamme ihmiskunnan historia selitetään kehityksenä. Tämän tarinan mukaan olemme aloittaneet kauan sitten ensin eläiminä ja sitten villeinä, mutta kohtalonamme on ollut kehittyä niin biologisesti kuin kulttuurisestikin kohti korkeaa, luonnon yläpuolelle noussutta asemaa. Tarinan mukaan olemme esivanhempiimme nähden saavuttaneet ylivertaisen elämäntavan, ja tarkoituksemme on jatkaa edelleen eteenpäin kohti uljasta tulevaisuutta. Lue loput.

 

Vallataan sunnuntai takaisin!

6.4.2016

Eduskuntamme päätöksestä olemme vuoden alusta saakka olleet yhteiskunnassa, jossa kauppojen aukioloa ei ole enää lailla rajoitettu. Samalla olemme menettäneet lopullisesti ajatuksen siitä, että edes yksi päivä viikossa voisi olla pyhitetty korkeammille arvoille kuin kuluttaminen ja jatkuva talouskasvu. Lue loput.

 

Sukupolviajattelua

29.3.2016

Olemme tilanteessa, jossa aiemmat sukupolvet heijastavat omaa nykyaikaan liittyvää kipuiluaan seuraaviin sukupolviin. Nämä puolestaan ymmärrettävästi turhautuvat ja jopa katkeroituvat siitä vanhemmille sukupolville. Olemmeko tarpeeksi kypsiä nousemaan tuollaisen vastakkainasettelun yläpuolelle ja ottamaan tietoisesti suunnan kohti uutta sukupolvien välistä yhteyttä? Lue loput.

 

Kulttuurimme luontosuhteen mytologinen tausta

5.3.2016

Miksi me marssimme ihmiskuntana siihen suuntaan kuin marssimme, vaikka meillä on vakuuttavaa tietoa, jonka mukaan toimistamme kärsivät niin maapallo luontoineen kuin tietysti me ihmisetkin?

Tässä kirjoituksessa pohdin mytologian merkitystä kulttuurimme luontosuhteelle ja nykyiselle tilanteellemme, jonka huolestuttavin piirre on paheneva ympäristökriisi. Lue loput.

 

Teknologiasta

14.12.2015

Minua haastateltiin nykyteknologiasta Helsingin sanomien torstailiitteeseen. Artikkeli julkaistiin viime viikon torstaina (10.12.2015). Toimittaja teki hyvää työtä, ja juttu oli asiallisesti kirjoitettu. Syvennyn nyt kuitenkin joihinkin haastattelun teemoihin, jotka eivät lehteen asti päätyneet. Lue loput.

 

Teollinen lihantuotanto on perustuksiltaan julmaa (HS 3.11.2015)

3.11.2015

Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut videomateriaalia suomalaisilta eläintiloilta ja teurastamoilta. Kuvatut teot olivat tärkeä herätys todellisuuteen, jossa elämme. Todellisuuden kohtaaminen ei ole helppoa, vaan se vaatii rohkeutta ja mielenlujuutta.

Kirjoitan nyt näkökulmista, jotka jäävät usein tuotantoeläinkeskustelussa huomiotta ihmisten kaupungistuneen luontosuhteen vuoksi. Lue loput.

 

Suuri unohdus

10.8.2015

Kävin kesällä Ristiinassa Astuvansalmen kalliomaalauksilla, ja retki oli monessakin mielessä hyvin ajatuksia herättävä. Jälleen kerran oli mykistävää nähdä tuhansia vuosia vanhoja merkkejä esivanhemmistamme, jotka aikoinaan niin laajoja erämaita täällä samoilivat. Erityisesti tarkkarajainen, punainen kämmenenjälki kallion kyljessä sai niin minussa kuin muissakin seurueemme jäsenissä aikaan syviä liikutuksen tunteita. Lue loput.

 

Vanhentunut tarina

22.7.2015

Maailmanlaajuisessa kulttuurissamme ja erityisesti länsimaisessa ajattelussamme olemme tottuneet ajattelemaan, ettei meidän kulttuurimme taustalla ole myyttejä tai mytologiaa. Mytologia kuulostaa sanalta, joka kuuluu historianopettajan suuhun hänen luennoidessaan antiikin Kreikasta, ja myyttejä pidetään lähinnä entisajoilta periytyvinä satuina. Kuitenkin jokaisen kulttuurin syvimpänä kerroksena on myyttinen taso. Tuon myyttisen tason tehtävänä on välittää tarinaa ihmisen tarkoituksesta ja paikasta tässä maailmassa. Kulttuuri tarvitsee siten myyttien muodostamaa pohjavirtaa, sillä se luo kulttuurille merkityksellisyyden. Meitäkin ympäröivässä valtakulttuurissa on siten myyttinen perusta, jolle olemme tulleet sokeiksi. Lue loput.

 

Sielun kutsu

8.7.2015

Maapallon kriisi näyttää olevan suurelta osin ihmiskunnan sielun kriisi. Kun olemme teknologiaan ja kehitykseen luottamalla erottaneet itsemme luonnosta, olemme samalla joutuneet eroon omasta syvimmästä luonnostamme, sielustamme. Emme kuule sen ääntä kuten emme kuule luontoakaan. Ja vaikka kuulisimme, emme kuuntele, vaan yritämme peittää sielun ja luonnon yhteisen huudon aina uusin häiriötekijöin. Lue loput.